Tegnene på at backupen din har gått ut på dato
Foto: UTGÅTT PÅ DATO: Harddisker er ikke et sikkert sted å oppbevare bedriftens verdifulle data på. Foto: Shutterstock

Tegnene på at backupen din har gått ut på dato

Tar ditt firma fremdeles backup med steinaldermetoden, med dyre servere og utrygge taper? Da er det på tide å kikke hardt på rutinene.

For et tiår siden drømte alle IT-folk med ansvar for backup om fancy roboter som «automagisk» byttet ut taper og ordnet backupen for bedriften. Roboten avløste enda eldre rutiner der IT-folk manuelt roterte på dyre kassetter som tok vare på bedriftens aller viktigste data.

Da harddisker ble billige og store nok til å romme mesteparten av bedriftens data i en enkel liten pakke, slo mange IT-folk seg til ro med å bruke harddisken som en lokal backup, siden det fungerte «godt nok».

Mens IT-verden beveget seg fremover med stormskritt, har backup spilt annenfiolin i mange selskaper. Når krisen først har skjedd og bedriftens data er tapt, er det mange ledere som angrer på at de ikke gjorde backupen til stjernen i showet.

Har din bedrifts backup gått ut på dato? Få et tilbud på backup fra KeepItSafe.

Tre sikre tegn viser at backupløsningen du har i dag har gått ut på dato:

1. Du har alle eggene i en kurv, og all backup på ett sted

Dette er den klassiske feilen som blir svært tydelig når bedriften utsettes for brann, vannskade eller tyveri. Fokuset ligger på å sikre dataene mot maskinelle feil som harddiskkrasj og datasammenbrudd. Dermed er backupen like utsatt for skade som originalen, dersom noe skulle ramme bedriftens lokaler.

2. Backupen er like sårbar som originalen.

En skremmende andel medier som brukes til sikkerhetskopiering er ustabile og kan svikte når det gjelder. Anslag viser at omtrent 2% av alle taper som lagres til backup vil svikte under gjenoppretting. Det samme prinsippet gjelder for harddisker, der frakting frem og tilbake vil slite på holdbarheten til diskene.

3. Du har alt lagret på en kortsiktig nettløsning

Kortsiktig nettløsninger har dukket opp de seneste årene, gjerne i form av gratisløsninger. Disse løsningene kan fungere godt privat, for eksempel når du lagrer bilder på nettet, men det som fungerer privat er ikke alltid like godt egnet for bedriften. For online backup gjelder det å sikre at løsningen er godt etablert og tenker langsiktig.

Online backup mest fleksibelt

I 2015 er det liten grunn for en moderne bedrift å investere i dyre løsninger som tar opp plass på kontoret eller i serverrommet. Seriøse nettbaserte løsninger for sikkerhetskopier kan gjøre utstyret på kontoret overflødig, rutinene tar vare på seg selv og sikkerhetskopien ligger hos et firma som spesialiserer seg på kopiering.

En undersøkelse utført for Kroll Ontrack, et firma som gjenoppretter data på ødelagte disker fra firmaer som ikke hadde backup, viser at 60 prosent av bedrifter fremdeles tar backup på harddisker lokalt. Spesielt for små og mellomstore bedrifter er den lokale backupen et noe usikkert kort. En annen undersøkelse, utført av Richmond House Group, viser at i løpet av en periode på fem år, vil en femtedel av alle små og mellomstore bedrifter oppleve tap av data. Da gjelder det å ha sikkerhetskopiene i orden og tilgjengelig.

Moderne backupløsninger, som å kjøpe en tjeneste for sikkerhetskopiering på nett, tetter mange av sikkerhetshullene lokale kopier bringer med seg. Dataene som sendes til tilbyderen av sikkerhetskopiering blir kryptert, det vil si at tilbyderen ikke kan lese dataene dine. De er lagret på et annet sted enn der du holder til, så om bedriften står under vann eller serverrommet brenner ned i morgen, er dataene trygge. Tilbyderen er ekspert på det de driver med, dermed kan din bedrifts IT-folk konsentrere seg om driften av dine systemer.

Har din bedrifts backup gått ut på dato? Få et tilbud på backup fra KeepItSafe.