Slik sikrer du heltestatusen på jobben
Foto: VIKTIG LEDERFOKUS: Å ta lett på bedriftens IT-sikkerhet, kan få store konsekvenser. Foto: NTB Scanpix

Slik sikrer du heltestatusen på jobben

 

Den som har ansvaret for IT-sikkerheten i en bedrift, balanserer hele tiden på grensen mellom helt og syndebukk. Slik sikrer du heltestatusen.

IT-avdelingen har et stadig større ansvar for drift og sikkerhet, ofte er veien til syndebukk kortere enn statusen som helt. I små og mellomstore bedrifter kan ledere ha mange ansvarsområder, og til tross for betydningen for bedriften havner IT ofte hos den som «kan litt data». Da er det ikke enkelt å fatte de avgjørelsene som sikrer bedriften nå og i fremtiden.

Her har du tre ting du bør unngå for å bli syndebukk, og tre ting som må til for å bli helt.

Slik blir du en helt

1. Vær ridderen i skinnende rustning: Alle gjør feil, og uhell skjer. Når den IT-ansvarlige i bedriften har alt på stell, er det ikke så farlig at en ansatt slettet en fil ved en feil, og at harddisken krasjet. Gode vaner og gode partnere for IT-sikkerhet og backup av bedriftens kritiske data kan gjøre svette øyeblikk til en positiv læringsopplevelse.

2. Tenk sikkerhet for hele bedriften: Ledere i bedrifter har et større ansvar for bedriftens sikkerhet, også på IT-siden. Et slikt ansvar innebærer en helhetlig tankegang for hvordan verdiene i bedriften skal sikres, alt fra varer på lager til dokumenter som er verdiskapende. En ekte IT-helt klarer å skape en god kultur for sikkerhet som både ledelse og ansatte kan følge, og oppfattes som nyttig og fornuftig.

3. Bli lederen som skaper en god kultur for effektivitet: Effektivitet i bedrifter skaper ekstra verdi, og til slutt penger. For den som leder IT-satsningen, er det mye å hente smart innføring av effektivisering. Det handler om å tenke effektivisering i hele bedriftens verdikjede, fra store strategiske avgjørelser rundt IT-satsingen til de små ideene som ansatte bidrar med.

Få hjelp av en ekspert innen online backup.

Slik blir du en syndebukk

1. Sørg for at bedriften blir utsatt for det som kan unngås: I 2015 har datasystemene en nøkkelrolle i praktisk talt all verdiskapning for en moderne bedrift. Dette gjør logikken enkel: Stanser datasystemene, stanser verdiskapningen. Ledelsen og IT-ledere må følge eller toppe industristandardene for å unngå de kjente farene. En god ledelse kjenner til fallgruvene som kan oppstå med tanke på IT-sikkerhet, og sørger for å unngå dem.

2. Ikke let etter tidstyver: Fra ledelsen hele veien ned til den enkelte ansatte finnes det tidstyver som kan stanses. Om IT-ledelsen ikke er på konstant utkikk etter store og små tidstyver, går bedriften glipp av betydelige verdier i innsparing. Tidstyvene kan være alt fra unødvendige eller dårlig planlagte omstillinger fra IT-ledelsen, til bortkastet tid brukt på utdaterte datasystemer.

3. Høyt pengeforbruk uten avkastning: Den letteste måten å bli en syndebukk på i nær sagt alle organisasjoner, er å bruke økonomiske ressurser uten resultat. For en person som leder IT-satsningen kan det være utfordrende å vise til direkte resultater fra investeringer og satsninger.

Det er fort gjort å bli en syndebukk dersom lederen ikke klarer å rettferdiggjøre investeringene med verdiresultater. Ledere med ambisjoner om å ikke bli kjent som utgiftsposten må være tydelige i budskapet om verdien, eller hva konsekvensene blir dersom investeringen ikke blir gjort.

Få hjelp av en ekspert innen online backup.