Fikk panikk da absolutt alt av skolens data forsvant
KRISTISK: Da den britiske eliteskolen Beverly Grammar School ble rammet av fullstendig datakrasj, kunne det fått store konsekvenser. Foto: Jeremy Clifton

Fikk panikk da absolutt alt av skolens data forsvant

Den engelske prestisjeskolen mistet alt elevene hadde prestert gjennom flere år. I noen timer rådet panikken hos skolens ledelse.

Det er en februarnatt i 2014 den engelske prestisjeskolen opplever sitt verste mareritt.

Eksamensresultater, innleveringer, saksbehandling – absolutt all data – forsvinner da serveren kollapser hos Beverley Grammar School i Hall. Normalt går det greit selv om en server bryter sammen. Skolen har en server nummer to, med sikkerhetskopi. I dette tilfellet krasjer imidlertid også den, midt under gjenopprettelsesprosessen.

– Det var et en-til-en-million-scenario, et krasj på maskinvaren, som kunne ha betydd kroken på døren for skolen, forteller daglig leder Phil Herrington i dataselskapet Holistic Technologies.

Han rekker ikke å komme seg på jobb morgenen etter marerittnatten, før telefonen ringer flere ganger. Det er skolens IT-sjef, Dave Cawthorne.

– Med panisk stemme forklarte han meg hva som hadde skjedd. Han nevnte at en skole har rettslig plikt til å bevare elevenes arbeid. Uten datamaterialet ville han miste jobben og skolen være ubrukelig, sier Herrington.


Usikker på om din bedrifts data er trygge? Les mer om hva som finnes av løsninger for fullstendig datasikkerhet.

FOTO: BACKUP-EKSPERT: Phil Herrington er daglig leder i dataselskapet Holistic Technologies.

Holdt hodet kaldt

– Hva som gikk gjennom hodet mitt? Mest sannsynlig det motsatte av hva IT-sjefen tenkte, sier Herrington.

For mens IT-sjefen funderte over hvordan de skulle gjenopprette maskin- og programvaren, og om dataene var borte for godt, visste Herrington at alt kom til å gå bra.

– Det var en forferdelig følelse, hjertet mitt befant seg i støvlene mine. Dataene på skolen var mitt ansvar, hvis vi ikke klarte å gjenopprette dem, ville jeg fått sparken, sier Dave Cawthorne.

Skolen hadde ikke bare en intern sikkerhetskopi. Gjennom en online backup-tjeneste hos KeepitSafe, fantes det også en ekstern sikkerhetskopi.

– Jeg visste at dataene var i trygge hender og at vi derfor kunne tilby øyeblikkelig hjelp, sier Herrington.

En virkelighetstest

Noen få timer etter telefonsamtalen kunne skolen fortsette sin daglige drift som om ingenting var hendt. Gjenopprettelsesprosessen foregikk i to forskjellige omganger. Først ble det sørget for å få hovedserverne online. Det tok bare et par timer. Deretter ble eldre data tilbakeført til skolen. Til sammen tok hele prosessen to dager, ifølge Herrington. Ikke noe data gikk tapt.

– Ingen ønsker å oppleve et skrekkscenario som dette. Likevel er det på denne måten man virkelig får testet om systemet virker, sier Herrington.

Ikke gjør det selv

Han anbefaler ingen uten spesialkompetanse å ta seg av backup på egen hånd.

– Hadde ikke skolen hatt en online backup-tjeneste hos en ekstern tjenesteleverandør, antar jeg at de ville ha tatt backup selv, sier Herrington.

Tilbakeføring av data ville mest sannsynlig tatt lenger tid, uten tilgang på support. Noe som igjen kunne ha gått ut over både driften og omdømmet, ifølge han. I tillegg kunne noe data lettere ha gått tapt.

– Vi anbefaler ingen å ta backup for eksempel på tape. Det er fordi tape er en upålitelig kilde som lett kan ta skade av ytre påvirkninger, sier Herrington.

Maskinvaresvikt skjer hele tiden, ifølge han.

– Hvis du selv hadde hatt 1.100 studenter som du ikke kunne vurdere eller gi karakterer, fordi du har mistet dokumentasjon på det de hadde prestert – hva skulle du ha gjort. Det er da du er takknemlig for å ha en backup, sier Herrington.

Fakta: Beverley Grammar School 

En videregående akademiskole for cirka 850 gutter i Yorkshire, England. Den ble grunnlagt i år 700 e.Kr og er landets eldste offentlige skole. Skolen er en «ingeniør»-yrkesskole. Skolen har fått pris som «enestående» i 2006, 2008 og 2010 av Ofsted, en offentlig institusjon som inspiserer og krediterer engelske skoler.

Ønsker du å unngå tap av viktige data? Få et tilbud på backup fra KeepItSafe.